ÎN SURDINĂ

Vreme trece, vreme vine

Philosophy Politics

Viața merge înainte, dar contează și cum. O scurtă introducere în conservatorism.

Se spune că Leo Messi va pleca, în curând, de la Barcelona. Mișcările social-politice conservatoare, tradiționaliste, iau proporții cam prin tot Occidentul. Media de vârstă a utilizatorilor Facebook a crescut, deoarece tinerii, pentru care acest canal de comunicare fusese inițial creat încep să se reorienteze spre alte platforme social media, precum Instagram.

Ce legătură poate exista între toate aceste lucruri? Păi ar putea însemna că viața merge înainte și că lumea e într-o motricitate perpetuă. Asta înseamnă că lucrurile se balansează și rebalansează, că după orice flux vine și un reflux și că legea compensației este adevărată. Și, dacă ne uităm în istorie, orice retrospecție ne va ajuta să ne dăm seama de această constantă a tuturor variabilelor, dacă se poate spune așa.

Da, au existat perioade în care un anumit curent de gândire a dominat, ori un anumit trend vestimentar, ori anumite sisteme economice, politice, chiar sociale. Însă au urmat mereu alte vremuri care au adus noi norme, și tot așa. Revoluții au dat peste cap societăți întregi, pentru ca mai apoi ele însele să fie depășite sau învinse de vremuri noi. Vezi, de pildă, Restaurația Franceză care a urmat Revoluției de la 1789 sau regimurile comuniste care au picat, la un moment dat, ca niște piese de domino în Europa de Est. Uitându-ne mai în spate, avem Reforma și Contrareforma din secolul al XVI-lea. Și putem merge chiar și înainte, cu imperii care și-au cunoscut apusul în timp ce alte state urcau spre apogeu. În fine, ați putea spune că lumea e ca un perpetuum mobile ținut în funcțiune de viață, de viața care întotdeauna merge înainte.

Totuși, anumite aspecte au rămas constante întotdeauna, iar ele țin de natura omului, de fibra lui psiho-socială, de progresul lui real. Dacă vreți, de menirea lui pe acest Pământ. De exemplu, sunt anumite valori sau principii pe care le putem numi morale și care ne sunt, oarecum, intrinseci, pentru că transcend orice epocă în care am trăi și merg până în spate, la fibra noastră. Jung explică mult mai bine aceste lucruri în teoriile lui despre subconștientul colectiv și despre arhetipuri.

Apoi, ar mai fi nevoia omului de a iubi. De a se căsători și a face copii care să ducă lumea mai departe. De a se înconjura de alți oameni și de a-și face prieteni. De a fi liber, nu în sens hedonist, ci mai degrabă eudaimonist, adică realizat, cumpătat, ușurat sufletește. De a se raporta la o forță spirituală infinit superioară, a cărei energie îl ține pe om viu și îi dă motivația de a trăi, adică la Dumnezeu. De a fi bun, pentru că există o teorie care circulă printre mulți psihologi cum că omul s-ar naște bun, dar că mediul înconjurător îl strică. Ma rog, asta e o altă discuție.

Conservatorismul conștient de realitate niciodată nu a propus ca lumea să rămână blocată în trecut cu orice preț, pentru că, după cum vedem, acest lucru e imposibil. Evoluția oricum va exista mereu. Doar că, în acest periplu evolutiv, oamenii să nu-și uite fibra, iar societățile să țină cont de asta, adică de aceste nevoi enumerate puțin mai sus. Practic, asta spune conservatorismul. Să evoluăm, dar organic, adică asumat. Cu răbdare, cu respect față de trecut, dar motivați să luăm ce a fost mai bun din el. Ancorați în prezent și cu speranță spre viitor, calmi, pe principiul toate la timpul lor. Și, mai presus de toate, hotărâți în a nu ne compromite ca oameni.

În rest, Messi va pleca de la Barcelona, dar altcineva îi va lua locul. Mișcările conservatoare vor contrabalansa avântul noilor revoluționari zgomotoși și cine știe ce va apărea, poate, după această re-echilibrare? În mod cert, va urma ceva. La fel și pentru cei care părăsesc, ușor-ușor, Facebook-ul. Poate alte rețele sociale sau poate nimic virtual. Poate e doar un trend care va cădea în desuetudine ca alte sute în istorie, iar oamenii se vor întoarce la bucuriile vieții reale, din afara gadgeturilor. Viața merge înainte.

+ posts

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: