ÎN SURDINĂ

Vreme trece, vreme vine

Politics Social

Se poate și cu restricții sociale, și cu stomacul gol?

Suntem in aprilie, lună în care se fac pași importanți și foarte concreți în lupta cu noul Coronavirus. În Europa, după luni de zile de restricții sociale, unele state revin treptat la normalitate.

Marea Britanie are, probabil, rezultatele cele mai notabile. Experții de la University College London susțin că deja există o protecție (imunitate) în fața virusului dobândită de cca. 70% din populație. Epidemiologul Chris Witty, unul din conducătorii strategiei de luptă cu pandemia declară că Marea Britanie va începe să trateze Covid-19 ca pe o gripă, dat fiind faptul că societatea trebuie să meargă, totuși, mai departe, chiar dacă pericolul virusului este conștientizat. De aceea, începând cu 12 aprilie vor fi eliminate din ce în ce mai multe restricții, până la atingerea normalității undeva pe 21 iunie.

Republica Cehă va ieși din lockdown tot pe 12 aprilie, după o perioadă de restricții severe. Portugalia își deschide școlile, cafenelele, barurile și muzeele, iar Grecia își deschide toate magazinele. Pe de altă parte, În Spania, Italia sau Germania măsurile stricte persistă, adaptate după caz. În Franța este în vigoare un lockdown național. Doar anumite tipuri de spații sau afaceri sunt deschise, iar francezii nu pot circula după ora 19:00.

Vedem strategii variate și măsuri diverse, adaptate realității fiecărui stat în parte. Unele țări închid terasele, altele le deschid. În unele țări se poartă mască peste tot, în orice spațiu public, dar în altele nu. În Marea Britanie, ce-i drept, s-au vaccinat peste 50% din locuitori. În celelalte state menționate, media e undeva la 15%. Totuși, există anumite constante.

În primul rând, comunicarea eficientă cu populația, păstrând tonuri pozitive și încurajând cetățenii că totul va fi bine. Într-adevăr, au mai fost măsuri absurde și aici. Germania interzicea, în septembrie, vânzarea de alcool în cluburi după ora 18:00, desi cluburile rămâneau deschise. În octombrie-noiembrie, guvernul Cehiei s-a încurcat puțin în măsuri de restricție, astfel că a ieșit o regulă care nu permitea să-ți iei cafea nici măcar la pachet. Însă, de fiecare dată, autoritățile au remediat prompt aceste erori. Ultimul exemplu este Germania, unde cancelarul Angela Merkel a propus un lockdown total de Paște, însă a doua zi a revenit și a cerut scuze cetățenilor pentru greșeală.

Oamenilor li se prezintă termene clare la care fiecare restricție va fi ridicată, iar campaniile de informare cu privire la vaccinuri se fac mai responsabil. De exemplu, o serie de țări au suspendat vaccinul Oxford AstraZeneca după ce s-a descoperit că poate cauza formarea de cheaguri de sânge mai ales la tineri. Acum, pericolul a fost confirmat și de Agenția Europeană a Medicamentului, iar statele din Europa de Vest și-au informat cetățenii în mod corespunzător.

În al doilea rând, toate aceste state și-au dat seama că e mai ușor să stai în casă dacă ai ziua de mâine asigurată decât dacă stai pe stomacul gol. Astfel, guvernele au oferit pachete financiare substanțiale categoriilor afectate de pandemie: angajați, lucrători pe cont propriu, mici întreprinzători sau industria HoReCa. Marea Britanie a făcut-o deja în repetate rânduri. Spania tocmai ce a implementat un plan de ajutor economic de 11 miliarde de euro către aceste categorii socio-profesionale. Până și Cehia, un stat din fostul Bloc Estic, a aprobat în toamna lui 2020 un plan de subsidii în acest sens.

Ce face, în schimb, România? Se pare că aceste reguli esențiale sunt facultative pentru al nostru guvern. Campania de informare cu privire la vaccinare pare un marketing agresiv care mai degrabă îndepărtează oamenii de acest demers decât să-i apropie. Comunicarea este defectuoasă, de pe poziții de superioritate, în care românii sunt sistematic înfricoșați, amenințați, amendați și învinuiți pentru eșecul autorităților în a gestiona pandemia.

Carantinele orașelor se dau haotic, magazinele se închid haotic, iar incidența virusului crește în loc să scadă. Ni s-a spus că am copiat un plan de restricții din Franța, deși la noi este altă realitate decât în Franța. Abia zilele acestea, pe fondul presiunii publice create de protestele din toată țara, guvernul Cîțu a anunțat primele termene pentru ridicarea restricțiilor – parțial la 1 iunie și posibil total la jumătatea lui iulie.

De ajutoare financiare nu poate fi vorba, deși președintele Iohannis se lăuda, anul trecut, că a obținut 80 de miliarde de euro pentru România de la Uniunea Europeană. Care am aflat recent că ar fi, de fapt, doar 30. Care se simt ca și cum nu ar fi deloc. Premierul Cîțu nu a ratat ocazia să ne spună că avem o creștere economică de 6% din PIB pe 2021, una din cele mai mari la nivelul UE. Ok, unde se simte, ce se face cu banii? Am văzut că se suplimentează bugetele SRI, SPP, Administrației Prezidențiale, și se finanțează partidele politice.

Dar oamenii? Românii? Angajații, micii întreprinzători, cei din HoReCa? Să stea doar în case și atât, adică pe stomacul gol?

De ce nu aducem și noi profesioniști care să gestioneze coerent pandemia, atât medical cât și economic? De ce tot preferăm politrucii care se încurcă în măsuri și ne râd pe sub mască? Am avut deja experiența CDR, care promitea 15.000 de specialiști în 1996. Au urmat atunci 4 ani de pomină pentru România.

Da, e adevărat, sunt state în Vest care țin restricții sociale de luni de zile. Dar își țin și mințile în cap și nu își lasă cetățenii pe stomacul gol.

+ posts

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: