ÎN SURDINĂ

Vreme trece, vreme vine

Personal Social

„Deutschland, Deutschland über alles” – Introducere

Sunt aproape trei ani de când am plecat de acasă. Am vrut să plec și să nu mă mai uit înapoi. Amestecul dintre scârbă, lipsă de perspectivă și conceptul filosofic adânc înrădăcinat în inconștientul nostru numit „merge și așa” m-a făcut să iau decizia de a pleca către adevărata civilizație. Nu regret niciun moment hotărârea luată și nu cred că o voi regreta vreodată. E genul de situație în care singura decizie pe care aș fi putut-o regreta era să nu plec. Acum unii m-ar putea numi trădător, alții ar putea spune că am ales să-mi văd în mod egoist de viața mea, alții ar putea spune că am fugit la greu. Prea puțin contează atât timp cât nu îmi dă nimeni nimic „pe ’geaba”.

Am vizitat Germania în repetate rânduri. Avându-l pe tatăl meu aici, era destul de facilă o vizită o dată la ceva vreme. Plecam înapoi spre casă având în cap că „acolo este țara mea”, cum ar spune Tudor Gheorghe. Diferența e că eu ma refeream la Germania, nu la patria mea jalnică.

Apropo de jalnic: nu cred că vă puteți imagina cât de greu este să vorbești cu un străin despre țara ta, să încerci să-i explici că nu înțelegi rusă, că limba ta este o limbă latină, fără să fi penibil. Da, exact, nu știe nimeni că noi vorbim un fel de limbă latină. Mai de la Est așa, dar na’, tot din familia limbilor latine face parte. Pari cumva ciudat atunci când încerci să explici asta unuia de nu are habar. Se uită la tine ca și când ai inventa ceva așa pe loc, ca să pari și tu diferit. Suntem atât de nesemnificativi în momentul de față, încât singurele aspecte la care excelăm și ne fac să fim vizibili pe harta Europei sunt viteza internetului și fetele de la „Puf”.

Germania e un pol al civilizației la nivel mondial. Sistemul lor administrativ și politica lor de stat pe care o pun în practică, nu doar o vântură pe la televiziuni, îi fac să fie prima economie a Europei, a patra la nivel mondial. Nu se prea fentează munca pe aici și dacă reușești să faci asta, zbori destul de repejor. Nu prea te joci cu poliția pe aici. Nu sunt ei fioroși, dar nu o singură dată i-am văzut acționând și atunci când au făcut-o păreau destul de convingători. Cred că neamțul s-a născut pe șantier, că d-astea sunt din plin, peste tot. Câștigi mult, dar și plătești mult. Dacă acasă primeam două scrisori pe an și alea niște facturi, aici poșta e la apogeul existenței sale. Te uiți în fiecare zi în cutia de scrisori și te întrebi: oare ce voi mai avea astazi de platit? Internetul e prost și scump. La fel și telefonia. Societatea e scindată: pe de-o parte sunt germanii, iar pe de altă parte sunt stăinii. Două lumi separate unite prin taxe și consum.

În șirul de propoziții de mai sus s-ar regăsi o parte din subiectele pe care aș vrea să le dezvolt în articolele următoare. Consider relevantă o mică prezentare a ceea ce se petrece în țara lui Goethe, în conditiile în care impresia noastră generală despre Occident e că acolo te duci să faci bani, pescuiți desigur din râurile de bani care curg prin țări precum Germania. Ar fi și acesta un aspect, dar eu încerc să privesc lucrurile în interior și să pot face o analiză comparativă între două societăți: cea românească și cea germană.

Ca să vă stârnesc puțin interesul, vă dau un indiciu legat de concluzia parțială trasă de mine: e bine că suntem români și nu cred că ne-ar plăcea să fim altceva. Voi argumenta asta pe larg și veți vedea mai precis de ce spun asta în decursul seriei pe care plănuiesc s-o scriu.

În final vreau să reiterez faptul că n-aș dori să las impresia unei naivități pe care eu am avut-o atunci când am ajuns aici. Eram deplin conștient că perfecțiunea nu poate fi găsită și vor fi cu siguranță aspecte mai puțin frumoase ale experienței mele. Surprins am fost însă atunci când imperfecțiunile au apărut acolo unde m-aș fi așteptat mai puțin, cum ar fi pe piața muncii de la care mă așteptam ca totul să funcționeze în concordanță cu valorile pe care Germania pretinde că le are.

Ne auzim la următorul articol. 

Website | + posts

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: