ÎN SURDINĂ

Vreme trece, vreme vine

Politics Social

Covidul, Facebook-ul și p-afariștii

Când ai impresia că o țară aflată în criză se gestionează de pe Facebook sau din vreo stație de trotinete electrice, la ce îți mai trebuie profesioniști? Poți să lași medici care operau oameni cu apendicită, de exemplu, să îți coordoneze o strategie de combatere a unei pandemii. Sau stomatologi, ginecologi, proctologi, în fond sunt și ei tot medici, nu? Poți chiar să pui ministru al Sănătății un tânăr care nu și-a terminat facultatea și al cărui istoric familial vine cam în conflict de interese cu domeniul sănătății publice, de ce nu?

Poți, de asemenea, în contextul pandemiei, să lași puterea de a coordona o țară întreagă pe mâna lui Raed Arafat, care prin definiție e specializat în intervenții de urgență – adică prin natura profesiei gândește rapid, pe termen scurt, cu aplicabilitate imediată și locală. Fără viziune pe termen mediu și lung, fără a lua în calcul un război complicat, plin de lupte de uzură, purtat mult timp în tranșee cu acest virus. E ca și cum i-ai oferi un baros cuiva care mânuiește bine o unghieră și ai avea aceleași așteptări.

În cazul ăsta, nu e o surpriză faptul că vei avea parte de măsuri haotice, contradictorii, fără noimă, care vor enerva și mai mult o populație cu care oricum habar nu ai să comunici eficient în situații de criză. Joi seară, printr-o ședință de Guvern, s-au decis astfel noile „măsuri” anti-Covid.

Care sunt isprăvile domnilor Voiculescu, Arafat, Cîțu et comp.? Cea mai importantă – închiderea tuturor magazinelor la ora 18:00. Cum îți poți imagina că, dacă închizi magazinele mai devreme, vor fi automat și mai puțini clienți? Oamenii tot aceleași nevoi au, tot același program zilnic (muncă, școală etc.), deci tot ce vei obține e o supra-aglomerare inutilă a magazinelor. O sincopă similară de logică s-a întâmplat și când s-a impus carantina la Timișoara – s-a omis principalul motiv pentru rata mai mare de incidență, și anume rata mult mai mare de testare!

Măsuri haotice se mai dau și în alte țări, dată fiind complexitatea situației pandemiei. Dar autoritățile, fiind mai competente, revin repede asupra lor și explică oamenilor ce s-a întâmplat. În Germania, de pildă, se anunțase închiderea tuturor magazinelor în perioada sărbătorilor pascale. Dar patronii au refuzat să remunereze aceste ore și zile pierdute, ceea ce a creat un impact public puternic. Astfel, s-a revenit asupra deciziei. Miercuri, Angela Merkel și-a asumat greșeala și a cerut iertare cetățenilor.

La noi, se pare că populația e mereu vinovată pentru incompetența liderilor politici. Care, culmea, îndepărtează toți profesioniștii. Mai mulți consilieri din Ministerul Sănătății în frunte cu profesorul Răzvan Cherecheș și-au dat demisia deoarece pur și simplu nu erau băgați în seamă. Profesorul Cherecheș spune că, deși venea constant cu propuneri, studii științifice și sfaturi, a rămas cu un gust amar după această experiență onorifică (nici măcar nu era plătit).

Frumos. Probabil acești politruci vor simula strategii eficiente împotriva virusului doar pe Facebook sau în fața camerelor. Și nu vor uita să elimine anumite măsuri când vremea va deveni mai caldă, iar clientela lor de partid va dori să plece în concediu nestingherită.

+ posts

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: